maandag 13 april 2015

Drie tips voor het aanpakken van je oneerlijke concurrent

Het zijn barre tijden voor ondernemers in de creatieve industrie (toch?). Misschien wat minder barre tijden voor creatieve ondernemers – zoals u als lezer van CreatiefZuid –, maar toch maakt u misschien wel eens mee dat een concurrent van u wat minder creatief is en besluit om botweg uw ontwerpen te kopiëren.


Ook deze week kregen wij weer een dergelijke vraag in ons wekelijkse gratis spreekuur voor creatieven. Het verhaal was uiterst overtuigend; het was duidelijk dat de creatief in zijn recht stond. Daarna gebeurde er wat vaak gebeurt in een dergelijke situatie: ik schiet in mijn advocatenrol en wordt kritisch (breek de bek van mijn vrouw niet los …). De ander denkt: ho, ho, je was toch mijn advocaat en niet die van de ander?! Gelukkig ben ik niet helemaal ongevoelig en realiseer me dan nog nét op tijd dat ik moet uitleggen waarop en waarom ik kritisch word. Ik heb bewijs nodig! Als ik ervan overtuigd ben dat mijn cliënt gelijk heeft, omdat hij oneerlijk wordt beconcurreerd, móét en zál ik hem dat gelijk bezorgen. Maar dat lukt bij een rechter niet met alleen stellige overtuiging en geloof en helemaal niet met ervaringen die alleen in het hoofd van de cliënt zitten.


Dan constateer ik vaak hoe ongelooflijk moeilijk het is om kritisch genoeg te zijn tegenover jezelf over het bewijs dat je hebt. De cliënt roept verbijsterd: “Ja, maar, je zíét toch wel dat dat ontwerp een kopie van het mijne is!”. Ja, ik zie zeker wel dat die twee ontwerpen gelijk zijn aan elkaar, ik ben niet blind! Máár: wat is nou de kopie van wat, ofwel, welk ontwerp was eerst? En bewijs dat maar eens. Heb je een document of een onafhankelijke bron met bijvoorbeeld een weergave van je website waaruit de eerdere datum onomstotelijk blijkt? En: bewijs maar dat je ontwerp ook beschermenswaardig is, dat het nieuw is en ‘origineel’ genoeg is om – bijvoorbeeld – auteursrechtelijk beschermd te zijn. Stel vervolgens dat je dat allemaal lukt: je hebt veel schade geleden en die wil je vergoed zien. Bewijs dat je die schade geleden hebt; denk niet te kunnen volstaan met “Ja maar, iedereen snapt toch wel dat ik die omzet misgelopen ben!”.


Gelukkig – weet ik uit ervaring – lukt het in een constructief-kritische verhouding met de cliënt vrijwel altijd om die bewijzen te vinden. Neemt niet weg dat je je zelf een gigantisch plezier doet – en een hoop tijd en negatieve energie bespaart – door te documenteren, agenda/logboeken bij te houden, concepten van projecten te bewaren enzovoort.


mr. Hub Dohmen.
http://twitter.com/hdohmenDohmen advocaten - Van idee tot product, wij spreken uw taal en kennen uw recht
www.dohmenadvocaten.nl4 opmerkingen:

 1. Ik werd getipt door een expert in patent-zaken dat er een website is waarop je een soort "datum-stempel" kan krijgen die enigszins rechtsgeldig is, en waarmee je (voor een relatief laag bedrag) in elk geval een basis-bewijsvoering hebt; www.boip.int

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Blijft natuurlijk een vorm van sterk blijven staan in je eigen kunnen. Wat wel van belang is, is dat de boekhouding blijft kloppen.

  Dat is vele malen belangrijker dan tijd stoppen in een proces waar je uiteindelijk echt niet op stond te wachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je ziet het inderdaad vaak dat men nog niet via de ogen van de klant wilt kijken, maar altijd vanuit de onderneming naar buiten kijkt.

  Een creatieve uitstraling met een aansluitende huisstijl zorgt voor een frisse look van het bedrijf,wat er altijd voor zorgt dat de onderneming een uitstraling krijgt dat ze met de tijd meegaan en hedendaags nog iets te melden hebben op de markt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oneerlijke concurrentie komt ook steeds vaker voor. Zo is het tegenwoordig vaak dat ze bij het oude vuil op zoek gaan naar belangrijke documenten. Vandaar dat het vernietigen van al uw vertrouwelijke documenten een wijs besluit is. Verder help een goed beveiligingscamera set ook met het afweren van potentiële inbraken op de werkvloer.

  BeantwoordenVerwijderen