woensdag 27 november 2013

Gelijkgestemde zielen

Daphne Doemges-Engelen
Daphne Doemges-Engelen
Hoe vaak lees je niet over een geweldig idee, nieuw merk of slim product, en denkt: dat had ik ook kunnen bedenken…? Tja, vaak dus. Want meestal zijn de beste ideeën in een of twee zinnen samen te vatten. Sterk door eenvoud. Als freelance journalist wordt mijn inventiviteit vaak tot het uiterste op de proef gesteld. In deze tijd moet je vooral proactief zijn, bijzondere ideeën aandragen voor inspirerende verhalen en liefst zo creatief, onderscheidend en origineel mogelijk.

Uit onderzoek van de University of Queensland blijkt dat wat mensen creëren voor een groot deel afhangt van anderen om hen heen. Creatievelingen zijn een product van de groep en de samenleving waarin ze zich bevinden, stelt professor Alex Haslam van de University of Queensland. Hij geeft aan dat mensen gemotiveerd raken als ze tot een groep behoren of er juist buiten vallen. Op die momenten gaan ze op zoek naar bijzondere creatieve uitdagingen. Haslam denkt dat creativiteit niet ‘zomaar’ ontstaat, maar voornamelijk als je samenwerkt met gelijkgestemden. Mensen die je stimuleren en aanmoedigen, en die het vooral ook eerlijk zeggen als je idee niet ‘je-van-het’ is.

Ik kan me wel vinden in de theorie van deze professor. Want altijd als ik een brainstormsessie volg, krijg ik daar een enorme boost van. Je steekt elkaar aan met nieuwe ideeën en enthousiasme. En een voorstel van een ander zet je eigen radartjes weer verder in beweging. Vaak leg ik daarom ook nieuwe artikelideeën voor aan iemand uit mijn omgeving; ‘is het wat’? Want ik kan het zelf dan nog zo geweldig vinden, zitten anderen er wel op te wachten? Natuurlijk, het is jammer als iemand het idee waar je zorgvuldig op zat te broeden afwijst met een lauwtjes ‘mwah…’. Maar het zet je wel weer aan het denken, je zoekt andere invalshoeken op om met een écht verrassend idee te komen. Dus creatief zijn, dat ben je vooral in een samenspel met anderen. Een mooi voorbeeld is dit platform van gelijkgestemde zielen!

Daphne Doemges-Engelen
Textworld
www.facebook.com/textworldnl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten