![]() |
Clairette Gitz |
Wat verstaat men onder duurzaam bouwen? Daar bestaat nogal enige spraakverwarring over. Bij sommige gebouwen gaat het over het gebruikte materiaal, of dat belastend is voor het milieu bij toepassing ,bij fabricage en bij sloop. Bij andere gaat het over de energie-belasting die ontstaat doordat het verblijven in het huis of het gebouw gekoeld of verwarmd wordt. Duurzaam wordt ook gebruikt voor de levensduur van een gebouw. Of een gebouw heeft een duurzaam karakter omdat het dierbaar is geworden of een bepaalde status uitstraalt, of omdat het een dusdanige maatvoering of constructie heeft dat het makkelijk voor een ander doel hergebruikt kan worden.
Bij het nest hebben we het niet over duurzaam, dat is functioneel, gemaakt van natuurlijke materialen takjes( behalve af en toe tegenwoordig een sliertje onafbreekbaar plastic ertussen), energiehuishouding wordt geregeld met dons, eksters hergebruiken hun grote nesten, nestkastjes vervangen de kieren in buitenmuren, waar de zwaluwen en andere kleine vogels nestelden.
In de bouw moeten we het woord duurzaam ook maar afschaffen vanwege de boven beschreven spraakverwarring. De ingrepen waar het voor wordt gebruikt hebben allemaal met duurzaamheid te maken, maar het woord dekt niet de gehele mogelijke lading. Het woord duur heeft te maken met een tijdspanne en vervolgens met kosten en die eigenschap wordt met “zaam” aan een object toegedicht.
Laten we beginnen met helderheid in taalgebruik en gewoon benoemen waar het om gaat: hergebruik, renovatie, energie-gebruik of energie-zuinigheid, levensduur en levenscyclus van een gebouw of materiaal.
Clairette Gitz
Gitz Architecten
Geen opmerkingen:
Een reactie posten